Op woensdag 8 december vindt het tweede Kennisdag-webinar plaats, met als thema: Wantsen. Lisa Broekhuizen (Koppert) en Herman Helsen (WUR) zullen een lezing geven.

Wantsen wegvangen in de bramenteelt door Lisa Broekhuizen (Koppert)
De groene appelwants zal veel fruittelers wel bekend voorkomen, want deze komt steeds vaker voor in de Nederlandse natuur en kan voor veel fruittelers enorme schade aanrichten. Het valt niet mee om te voorkomen dat deze wants binnen komt vliegen of deze wants te bestrijden als deze aanwezig is, zeker omdat er steeds meer chemie wegvalt. Maar op het bedrijf van René Simons hebben we aflopen seizoen interessante resultaten gezien van het wegvangen van de appelwants met vangplaten, daarom wil ik dit graag met jullie delen in mijn presentatie.

Schildwants door Herman Helsen (WUR)
De bruingemarmerde schildwants is inmiddels in heel Nederland verspreid en ieder jaar worden door vakantiegangers met hun caravans nieuwe exemplaren uit het zuiden van Europa binnengebracht. Hoe goed kan de wants zich in ons klimaat vestigen? Vormt zij een vergelijkbare bedreiging als in Italië en Zwitserland? Vroege signalering in de boomgaarden is wenselijk, maar welke vallen zijn daarvoor het meest geschikt? En welke perspectieven zijn er voor de bestrijding? Op deze vragen zal Herman Helsen op de kennisavond ingaan.

Het webinar vindt plaats via Zoom. Aanmelden kan via onderstaand formulier of via deze link tot en met 7 december. De ochtend voorafgaand aan het webinar ontvangt u een link om deel te kunnen nemen.