Met het eten van een appel worden tegelijkertijd zo’n 100 miljoen bacteriën geconsumeerd. Dat schatten onderzoekers van de universiteit van Graz in Oostenrijk. Deze bacteriën kunnen een belangrijke rol spelen voor de gezondheid. Verondersteld wordt dat het consumeren van rauw fruit, maar ook van rauwe groenten, om deze reden een belangrijke bijdrage kan leveren aan de gezondheid.

Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers gangbaar en biologisch geteelde appels van het ras Arlet. De hoeveelheid bacteriën op beide soorten appels was ongeveer gelijk, maar de variatie aan bacteriën op gangbaar geteelde appels was aanwijsbaar kleiner dan op biologisch geteelde appels.
Niet alleen de teeltwijze van de appels was verschillend, ook de naoogstbehandeling. De biologische appels werden met handschoenen aan geplukt en direct daarna onderzocht. De gangbaar geteelde appels werden na de oogst kort onder CA-condities bewaard, gewassen en verpakt in plastic zakjes.
Hoewel de behandeling van beide soorten appels verschilde, zien de onderzoekers de teeltwijze als belangrijkste oorzaak van het verschil in variatie aan bacteriën. De meeste bacteriën worden niet waargenomen op de schil, maar juist in het vruchtvlees en de pitten.

Bron: frontiersin.org

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 15 oktober 2019 - 19:52