Het Poolse Centraal Bureau voor Statistiek (GUS) heeft op 28 juli op zijn website een update uitgebracht van de verwachte oogst van dit jaar. Voor appels komt deze raming uit tussen de 2,4 en 2,8 miljoen ton, hetgeen 30 tot 40 procent lager is dan de topoogst van 2016. De appeloogst kwam toen uit op 3,6 miljoen ton. Volgens het GUS worden de grootste verliezen waargenomen voor Idared.
De Poolse oogstramingscommissie raamde half juli een volume van circa 2,85 miljoen ton appels. Deze commissie bestaat uit 10 deskundigen en adviseurs die hun raming baseren op tellingen op 52 bedrijven. Sommige boomgaarden, vooral gelegen in lagere gebieden, bedragen de verliezen bijna 100 procent. Doordat de verschillen zeer variëren is het volume aan verliezen volgens het GUS zeer moeilijk in te schatten. Ook hagel speelt de sector parten dit seizoen.
De Poolse perenproductie zal dit jaar volgens het GUS zo’n 25-30 procent lager uitgevallen, omgerekend zou dit dan uitkomen tussen de 57 en 61 miljoen kilo.

Kleinste oogst sinds 2010
Volgens de Poolse Crédit Agricole Bank zou dit jaar de kleinste oogst zijn sinds 2010 als wordt uitgegaan van de GUS-gegevens. De prijzen zijn daarentegen volgens Crédit Agrocole Bank econoom Jakub Olipra zeer hoog dit jaar. De prijzen van kersen zouden variëren van € 1,35 tot € 2,11 per kg. In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen tot wel 200 procent hoger. De prijzen van de eerste Poolse zomerappels bij de groothandel zoals Early Geneva zouden bijna twee keer meer opbrengen dan een jaar geleden, met prijzen van € 0,60 á € 0,70 per kilo.

Volume klein- en steenfruit
Bij de kersenoogst hielp het vaak regenachtige weer niet mee aan de kwaliteit. Kersen, abrikozen en perziken zijn volgens het GUS het meest getroffen door de vorst. Die veroorzaakte een reductie van 60 procent ten opzichte van vorig jaar.
De pruimenoogst wordt geschat op 60 miljoen kilo, een reductie van 40 procent ten opzichte van vorig jaar. De frambozenproductie wordt geraamd op 100 miljoen kilo (20 procent lager dan in 2016).

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 augustus 2017 - 15:56