‘In de fruitteelt is geen enkel jaar gelijk aan het vorige’. Deze ‘gevleugelde’ uitspraak hoorde ik recent van een fruitteler. Dit gaat zeker op voor dit kalenderjaar. De strenge wintervorst van begin februari heeft diepe sporen nagelaten in vooral de perenaanplant en het houtig kleinfruit. Tijdens de bloei was het weer zeer matig hetgeen resulteerde in een kleine fruitoogst Gelukkig niet alleen in Nederland maar onder meer ook in grote delen van West- en Zuid-Europa. Jammer genoeg wordt de goede prijsvorming van appels gedempt door de grote appeloogst in Oost-Europa. De kleine oogst, ook bij steen- en houtig kleinfruit, kan het financiële gat dat het seizoen 2011/’12 met een recordoogst achterliet, niet goed maken. Maar ook hierin zijn de verschillen tussen de bedrijven groot. Telers met een oogst groter dan 70 procent klagen bij het huidige prijsniveau niet. Maar gemiddeld is de rentabiliteit van de fruitsector al jaren veel te laag. Daarbij komen de crisis in Europa die gevolgen heeft voor de fruitsector; de consument die minder besteedt; de overheid die de kosten verhoogt doordat zij de financiën niet op orde heeft en de afbouw van organisaties die een nuttige functie hadden. Geen optimistisch, maar wel een realistisch beeld.

Toch zet de NFO samen met haar leden volgend jaar de schouders er weer onder. Veerkracht toonde de fruitsector in het verleden al en is ook nu hard nodig. En, niet te somber zijn. U teelt een fantastisch product met een zeer positieve invloed op de gezondheid van heel veel mensen. Dat is ons bestaansrecht.

De kerstdagen zijn tijden voor ontspanning en om de banden met familie en vrienden aan te halen. Ik wens u en uw familie fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling toe. Ook in 2013 staat de NFO vanzelfsprekend weer voor u klaar.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 20 december 2012 - 08:30