“Nederlandse telers zullen er niet aan ontkomen meer samen te werken.” Dat zei Erik Buitenhuis van EB Fruit Projects donderdag 26 februari tijdens zijn lezing op een bijeenkomst van de NFO-afdeling Oost Zuid-Beveland en Tholen. In navolging van de fruitteeltcoöperaties in Südtirol, het Bodenseegebied en das Alte Land, hebben 25 Poolse afzetcoöperaties besloten samen te gaan werken onder de naam Appolonia. Buitenhuis noemde deze ontwikkeling een ‘absolute bedreiging’ voor de Nederlandse fruitsector waarin juist grote verdeeldheid heerst.

In zijn lezing ging Buitenhuis in op de fruitteeltontwikkelingen in Oost-Europa en Rusland en de daarmee gepaard gaande marktkansen en –bedreigingen. Polen is in het afgelopen decennium steeds meer een appelland geworden om rekening  mee te houden en dat zal voorlopig niet meer veranderen hield Buitenhuis zijn toehoorders voor. De productie is sinds 2010 gestegen van 2,6 naar 3,5 miljoen ton jaarlijks en de verwachting is dat dit niet snel meer zal dalen. “Ook bij vorst blijft er nog voldoende kwantum over”, aldus de fruitteeltadviseur.
Van het totale areaal van 170.000 hectare appels in Polen wordt op 40.000 hectare moderne fruitteelt bedreven met gemiddelde opbrengsten van 35 ton per hectare. Het areaal moderne teelt, en daarmee het aandeel kwalitatief goede Jonagold en Gala uit Polen, blijft de komende jaren verder stijgen. Op circa 50.000 hectare wordt semi-intensief appels geteeld, met name Idared. De gemiddelde opbrengst in dit segment bedraagt 20 ton per hectare. Ondanks dat Idared in West-Europa niet in trek is, zijn veel Poolse telers er de afgelopen jaren goed mee geweest. Bovendien laat de appel zich ook zonder ULO-omstandigheden goed bewaren. Op circa 40.000 hectare worden op een extensieve manier appels geteeld met gemiddelde opbrengsten van 10 ton per hectare. Toch is deze teelt met een kostprijs van 14 cent per kg en opbrengstprijzen van 18 tot 19 cent per kg nog steeds rendabel.  
Naast het feit dat de teelt zich steeds verder ontwikkelt, meldde Buitenhuis dat Polen een echte handelsnatie is. Het land ligt te midden van belangrijke afzetmarkten en de ondernemers hebben een sterke handelsgeest. Zo zijn Poolse handelaren op een groot aantal markten actief, zeker sinds de Russische boycot. “Je vindt bijvoorbeeld al Poolse Gala in het Verenigd Koninkrijk en ook in Noord-Afrika zijn de Polen al actief”, aldus Buitenhuis. In Polen zijn er 75 tot 100 coöperaties. Een groot deel van deze coöperaties is erg klein (minimaal vijf personen) en is opgericht om in de afgelopen jaren EU-subsidie te verwerven. De samenwerkende coöperaties hebben Appolonia gelanceerd om gezamenlijk de exportmarkten te betreden.

 

In de Fruitteelt van aanstaande zaterdag leest u in Fruitteelt Kort meer over de fruitteelt in Roemenië. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 maart 2015 - 15:21