Er komt in totaal 40 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve projecten en startups in de agrifood-sector. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam bekend gemaakt op het AgriFoodTech-congres in Den Bosch. Met forse investeringen moet Nederland volgens de staatssecretaris wereldwijd koploper blijven op gebied van duurzaam geproduceerd voedsel en technologie.

De subsidie wordt over verschillende potjes verspreid. Vanuit de innovatieagenda High Tech to Feed the World stelt het ministerie van Economische Zaken 8 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve publiek-private projecten die bedrijven uit de hightech en de agrifood aan elkaar verbinden. Dit bedrag wordt door het bedrijfsleven verdubbeld. Binnen de innovatieagenda zijn al acht projecten geselecteerd die vooral gericht zijn op de ontwikkeling van robots, sensoren en big data-systemen om de kwaliteit in de keten beter te beheersen.

Voor het Future Food Fund en de Agri-Horti-Food komt 12 miljoen euro beschikbaar. Bij Agri-Horti-Food zijn 24 investeerders aangesloten die dit bedrag verdubbelen. Beide fondsen investeren met name in jonge en kleine ondernemingen.

Tot slot komt er nog 500.000 euro voor het ondersteunen en versnellen van de introductie van innovaties. Startups kunnen bijvoorbeeld hulp van gevestigde bedrijven krijgen bij het maken van bedrijfsplannen en marketingconcepten en een betere toegang tot investeringsfondsen en risicokapitaal.

 

Met name de innovatieagenda High Tech to Feed the World sluit goed aan op Fruit 4.0 dat de NFO samen met FME, Fedecom en Tuinbouw Digitaal is gestart. Fruittelers met ideeën voor innovaties kunnen zich melden bij NFO-innovatiemakelaar Patricia Hoogervorst, patricia@phoocus.nl

Dit bericht is geplaatst op woensdag 21 december 2016 - 11:26