“We verwachten dit jaar met 4,2 miljoen kilogram een vergelijkbare Sweet Sensation-productie als vorig jaar. Op de beregende percelen is de productie hoger; de niet-beregende percelen trekken de productie omlaag.” Dit liet René Bal (Delphy) vorige week dinsdag weten tijdens de jaarlijkse open dag voor Nederlandse en Belgische Sweet Sensation-telers. De rondgang vond plaats op de percelen van Westende Fruitteelt (Fijnaart) en Olav Kavelaars (Zevenbergschen Hoek).
Beregende Sweet Sensation-percelen hangen over het algemeen goed. In het zuidwesten ontstond veel vorstschade; waar niets is gedaan hangt nagenoeg geen productie. Twee percelen werden met een Frostbuster gehandeld. Op het ene perceel hangt 20 ton; op het andere perceel 25 à 30 ton per hectare.
Ook de hoge temperaturen speelden een rol tijdens de bloei en zettingsperiode. “Juist vanaf de bloei tot en met zes weken erna is watergeven belangrijk voor een goede zetting. Watergiften tijdens de laatste zes weken voor de oogst zijn eveneens belangrijk. Voldoende water zorgt voor een betere vruchtkwaliteit en regelmatige productie”, aldus Anton Jongerius, teeltadviseur Sweet Sensation. Vooral in Zeeland is watergeven en nachtvorstberegening niet altijd mogelijk.
Verwacht wordt dat de pluk 15 september start. “Als je nog wat bladbemesting wilt geven, spuit dan 4 kg monokaliumfosfaat, 2 kg ureum en 0,5 ltr Wuxal Microplant per hectare,” adviseerde Bal ten slotte. Het volledige verslag van de open dag volgt nog in Fruitteelt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 22 augustus 2017 - 18:04