Binnen de EU worden dit jaar 6% meer bio-appels geoogst dan in 2021. Deze stijging komt overeen met de gemiddelde groei van de vraag van de afgelopen jaren. Het totaal volume aan bio-appels in de EU komt daarmee uit op zo’n 220.000 ton. Het Europees Bioobst Forum besprak de (vroege) oogstprognosecijfers tijdens het jaarlijkse EBF-congres dat in juni plaatsvond.

In het seizoen 2021/’22 zijn 9% meer biologische appels verkocht dan in het seizoen ervoor, en 6% meer dan in 2019/’20. De hoeveelheid verwerkte appels in dezelfde periode met zo’n 10 procent afgenomen. Op dit moment zijn er nog grote voorraden biologische Golden Delicious, maar van de gangbare rassen mag vanaf de start van het seizoen een vlotte verkoop worden verwacht, liet Helwig Schwartau van AMI tijdens het congres weten.

Productie per regio
In het grootste appelteeltgebied van Europa, Zuid-Tirol, Piemonte en Trentino wordt een 5% grotere oogst verwacht. In Duitsland verwachten telers 23% meer bio-appels te plukken en ook Oostenrijk verwacht met een plus van 19 procent een flinke productiestijging. Voor Duitsland is dit overigens een herstel van de terugval in productie in 2021. Vanuit België en Nederland zijn nog geen oogstprognosecijfers bekend.
Per ras gezien verwacht het EBF 41% meer Elstar, 14% meer Braeburn, 8% meer Jonagold en 7% meer Gala te oogsten. Van Golden Delicious wordt 22% minder productie verwacht, vanwege afname van het areaal in Zuid-Tirol en Oostenrijk. Rassen die ten opzichte van 2020 een flinke stijging laten zien zijn: Topaz (+25%), Santana (+20%) en Natyra (+20%).

Het EBF benadruk dat de productiecijfers nog tot in oktober kunnen worden bijgesteld.

In 2022 zullen er beduidend minder biologische appels van het Zuidelijk Halfrond worden geïmporteerd, waardoor er in het najaar nauwelijks overlap is met het Europese aanbod.

Bron: fruchtportal.de

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 juli 2022 - 16:48