Aandacht voor kwaliteit loont. Dat is de conclusie van de Trekkersgroep Elstar en Conference. De positieve effecten van de kwaliteitsaanpak Elstar, altijd raak, hebben de partijen in deze trekkersgroep gesterkt in het vertrouwen om dezelfde beweging ook voor Conference te maken. Daarom is gezamenlijk de kwaliteitsspecificatie: Conference, altijd een goed idee, vastgesteld. Alle partijen gaan dit teeltseizoen die kwaliteitspecificatie uitdragen. Zij willen daarbij vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar laten aansluiten. De aanpak mondt dit najaar uit in de promotie van Conference; de kick off van het nieuwe seizoen.

De trekkersgroep (sinds 2011) omvat zeven grote afzetpartijen (coöperatief en privaat); retail Detailresult (Dirk); Vroegop Windig; Fruitconsult en ze stond aan de wieg van Elstar, altijd raak. Na drie jaar werpt de Elstar, altijd raak-aanpak, zowel gericht op kwaliteit als op promotie, definitief zijn vruchten af, is de eensluidende conclusie. Met de toegenomen aandacht voor de kwaliteit van Elstar zijn de verbeteringen in het winkelschap duidelijk zichtbaar, zo blijkt uit de NFO–Kwaliteitsmonitor. De gemiddelde hardheid, het uitstalleven en de kleuring van Elstar zijn dit seizoen, ondanks de specifieke uitdagingen in het vorig teeltseizoen, nu al twee jaar op rij beduidend beter dan bij aanvang in 2011. Daarnaast bereiken ons via exporteurs geluiden dat de kwalitatief goede Elstar uit Nederland ook in Duitsland prima middenprijzen oplevert.

Voor Conference waren de verwachtingen aan het begin van dit seizoen getemperd. Nu blijkt dat ondanks het lastige teeltseizoen de afzet van Conference goed verloopt met gemiddeld redelijke prijzen. Vanuit het besef dat het uitstalleven beperkter is dan in andere jaren wordt hier bewust naar gehandeld door het op tijd afzetten van cellen Conference en het houden van korte voorraden.

De presentatie in het winkelschap geeft echter voldoende aanleiding om de komende jaren ook bij Conference extra aandacht aan de kwaliteit te besteden. Voor het opbouwen van nieuwe, en behoud van huidige, exportmarkten is onderscheid in kwaliteit een noodzaak voor de positie van fruittelend Nederland. De noodzaak wordt nog eens extra onderstreept door de toenemende productie in de komende jaren. De samenwerkende organisaties in de Trekkersgroep Elstar en Conference hebben een vergelijkbare aanpak als bij Elstar voor ogen. De leden van de trekkersgroep besloten een meerjarenaanpak voor Conference te formuleren. In deze formulering komt een doelstelling te staan waar de trekkersgroep over vier á vijf jaar wil staan met de Conference en welke instrumenten nodig zijn om dat doel te bereiken.

Dit bericht is geplaatst op maandag 30 juni 2014 - 12:43