Het is weer mogelijk om onderzoeksprojecten in te dienen voor subsidie uit de topsectoren. De NFO belegt vier bijeenkomsten met verscheidene stakeholders onder wie: voorlichting, PPO Fruit, toelatingshouders en afzetorganisaties om voor de sector tot nuttige projectvoorstellen te komen.

De eerste sessie heeft onlangs plaatsgevonden en was gericht op de aanpak van vruchtboomkanker. Er staan nog vele vragen open, maar duidelijk werd dat er een andere, ketenlange aanpak nodig is om vruchtboomkanker te voorkomen. De discussie ging met name over de vraag hoe je vruchtboomkanker, vooral in de rassen die hiervoor gevoelig zijn,  kunt voorkomen in de wetenschap dat er minder chemische gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zullen komen. Hier komen wellicht groene gewasbeschermingsmiddelen voor in de plaats. Deze hebben echter wel het karakter dat ze een minder sterke werking hebben. De uitkomst van de discussie over de aanpak was eveneens helder. Nog veel meer dan nu het geval is moet vruchtboomkanker een ketenaanpak zijn die gericht is op het voorkomen van vruchtboomkanker in de onderstammen, de opkweekfase in de boomkwekerij en in de productiefase.

Om te komen tot een goede ketenaanpak bleek vooralsnog dat er nog vele vragen onbeantwoord zijn. In de fruitteelt treden vele stresssituaties op in de keten zoals enten, snoeien, rooien en planten. Het is nog niet of onvoldoende concreet hoe de relatie tussen deze stressmomenten en het optreden van vruchtboomkanker is. Ook over het ontstaan van vruchtboomkanker op verschillende typen wonden ontbreekt nog de nodige kennis. Het blijkt dus dat nog niet alle facetten van de levenscyclus bekend zijn.

Een interessant onderwerp dat tijdens de discussie voorbij kwam was de vraag of je behandelingen kunt ontwikkelingen waarbij je in een gecontroleerde omgeving  uitgangsmateriaal zo goed als vruchtboomkankervrij kunt maken. Als voorbeeld werd een hittebehandeling genoemd of de mogelijkheid om bomen te behandelen met een sterk gewasbeschermingsmiddel.

De deelnemers aan de bijeenkomst kwamen tot de conclusie dat de beheersing van vruchtboomkanker gaat veranderen omdat we niet meer over de huidige middelen gaan beschikken. Voor een effectieve aanpak van vruchtboomkanker leven vele vragen die nader moeten worden onderzocht. Eveneens moet de sector echt komen tot een ketenaanpak; los van de onderzoeksvragen valt daarmee winst te boeken. Bovendien kunnen we het ons niet permitteren om hiermee te wachten tot er middelen uit het huidige pakket afvallen.

Siep Koning

skoning@nfofruit.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 maart 2016 - 08:48