De aanwasnormen voor fruitbomen blijven voor 2013 op het niveau van 2012. Dat meldt directeur Jan Mulder van Alfa Accountants en Adviseurs in Dodewaard. Hij maakte deel uit van de werkgroep die de normen besprak met de fiscus. “In 2012 werden de normen versoepeld vanwege de vorstschade. Voor 2013 hanteert de Belastingdienst de normen van vorig seizoen.”

Fruittelers werden het afgelopen jaar geconfronteerd met aanzienlijke prijsstijgingen; zowel de aanschaf- als de loonkosten lagen hoger dan het voorgaande jaar. Mulder constateert dat de Belastingdienst de actuele situatie in de markt heeft laten meewegen bij de beoordeling van de normen. “De fiscus ziet ook dat de verkoopprijzen flink onder druk staan en fruittelers het niet makkelijker hebben gekregen. Ondernemers lopen daardoor meer risico. In het overleg heeft de fiscus de sector wel opgeroepen om een efficiencyslag te maken om de kosten in de hand te kunnen houden.”

Voor 2013 geldt voor appels een norm van €1.600 (inclusief btw € 1.840) per hectare per jaar (twee jaar aanwas) en voor peren een norm van €2.500 (inclusief btw €2.875) per jaar (drie jaar aanwas). Zowel voor appels als peren volgt na de jaren aanwas een jaar stilstand. Appels worden vervolgens in acht jaar afgeschreven, peren in veertien jaar.

Dit bericht is geplaatst op maandag 24 februari 2014 - 09:05