De accijnzen op vruchtensappen zijn in Nederland fors hoger dan in onze buurlanden. Sap laten persen of inkopen in België of Duitsland lijkt daarmee aantrekkelijk, maar toch ontkomen Nederlandse ondernemers niet aan de belasting. Op geïmporteerd sap dat bestemd is voor verkoop in Nederland gelden de Nederlandse tarieven voor verbruiksbelasting.
In Nederland is het zo dat de bedrijven die sap persen, ook in opdracht van de fruitteler, afdrachtplichtig zijn voor de verbruiksbelasting. De kosten hiervan worden doorberekend in de prijs van het sap. Telers die dit sap in hun huisverkoop verkopen, hoeven hierover geen verbruiksbelasting meer af te dragen.
Per 1 januari 2016 geldt een fors hoger tarief voor verbruiksbelasting op vruchtensap, groentesap en mineraalwater. Tot voor kort golden twee tarieven voor verschillende soorten alcoholvrije dranken. Die tarieven zijn nu vervangen door 1 tarief van € 8,83 per 100 liter. Dat betekent dat per 100 liter vruchtensap € 3,13 meer afgedragen moet worden aan accijns. Voor limonade bedroeg de accijns al € 7,59 en komt de verhoging uit op € 1,24 per 100 liter. In België geldt een nultarief voor vruchtensappen en ook in Duitsland hoeft geen accijns te worden afgedragen over de verkoop van vruchtensappen. De NFO is zeer ongelukkig met de accijnsverhoging en beraadt zich op stappen. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 januari 2016 - 18:58