Ruim veertig blauwebessentelers uit Nederland en België lieten zich afgelopen donderdag 6 april bijpraten over de actualiteiten in de blauwebessenteelt. Dit gebeurde op het bedrijf van Leon en Anja Schrijnwerkers in Horst, waar de NFO en toeleverancier Vlamings een Veldbijeenkomst Blauwe Bes organiseerden. Er was met name veel aandacht voor de knelpunten op het gebied van gewasbescherming.

Janneke van de Velde van de NFO presenteerde enkele resultaten van de belangenbehartiging voor kleinfruittelers. Dankzij de inzet van de NFO kregen de afgelopen jaren diverse gewasbeschermingsmiddelen die essentieel zijn voor de blauwebessenteelt, een reguliere toelating (o.a. Tracer, Quickdown, Steward en Switch). Ook het resultaat dat de NFO boekte rond de forse verlaging van de WW-premie, kwam aan bod. Helaas was er geen goed nieuws over de strijd tegen de suzuki-fruitvlieg. Het verkrijgen van een vrijstelling voor Exirel verloopt moeizaam, gaf Van de Velde aan. “Vorig jaar gaf het ministerie van Economische Zaken een vrijstelling af. Dit jaar heeft het Ctgb echter geconcludeerd dat Exirel te schadelijke neveneffecten zou hebben op andere organismen. We zetten ons als NFO volop in om dit te weerleggen, en geven aan dat het voor de continuïteit van de fruitbedrijven niet goed is wanneer Exirel het ene jaar wel en andere jaar niet beschikbaar is. Daarnaast hameren we op het ongelijke speelveld dat ontstaat door verschillen in toelatingen in het buitenland. Het resultaat hiervan is nog onzeker.”
Ook andere ziekten, plagen en aantastingen en de mogelijkheden op het gebied van gewasbescherming passeerden de revue tijdens de bijeenkomst. Diverse aanwezige telers uitten hierbij hun onvrede over de grote verschillen binnen Europa. “Van één Europa is op het gebied van gewasbescherming nog zeker geen sprake!”

Rondgang over bedrijf
Gastheer Leon Schrijnwerkers vertelde ook een en ander over zijn bedrijf, dat recent is verhuisd naar een nieuwe locatie. De provincie Limburg wil de oorspronkelijke bedrijfslocatie in Grubbenvorst namelijk benutten voor de verdere ontwikkeling van agribusiness in de regio Venlo. Schrijnwerkers teelt in Horst circa vijftien hectare blauwe bessen, daarnaast runt hij samen met collega Harm Valckx een blauwebessenbedrijf van 75 hectare net over de grens in Duitsland. Verder is Schrijnwerkers op dit moment bezig met de realisatie van een plantenkwekerij van acht hectare in Overloon.
Tijdens een rondgang over het bedrijf in Horst werden diverse aanplanten blauwe bes bekeken, van onder meer de rassen Duke, Huron, Draper en Liberty.
Binnenkort leest u in Fruitteelt een uitgebreid verslag van de Veldbijeenkomst Blauwe Bes.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 april 2017 - 16:58