Leen Colijn is medewerker van Abemec en verzorgt voor SKL de keuringen van boomgaardspuiten. Het valt hem op dat hij vaak vieze spuiten krijgt aangeleverd. Na de laatste bespuiting in november wordt een spuit volgens hem nog te vaak slecht of niet gereinigd in de winterstalling gezet. Hij benadrukt dan ook met klem om de spuit echt schoon aan te leveren, want er bestaat een kans dat een spuitkeurder een vieze spuit zal afkeuren. “Dus van binnen en van buiten schoonmaken en de doppen en filters reinigen.” Daarnaast geeft hij de tip om het leidingsysteem te vullen met antivries tegen het indrogen van rubbertjes. Vullen met water kan ook (indien vorstvrij), maar kan vanwege kalk weer nadelige effecten hebben. “Dit is ook een stukje onderhoud van de spuit.”
Verder ziet hij graag schoon water in de tank als de spuit gekeurd wordt, en geen troebel water met restvloeistof. Ook daar gaat het namelijk nogal eens fout benadrukt hij.

Eisen voor spuitwassen
Als men de spuit niet op verharding reinigt, mag men twee keer per jaar op dezelfde plaats een machine reinigen.
Bij het reinigen op verharding kunt in de ‘Factsheet Wasplaats’  meer lezen over hoe te handelen. De mobiele en oprolbare wasplaats Agraclean is niet in opgenomen in de factsheet, maar is ook een optie. Het waswater kan het best opgevangen worden in bijvoorbeeld een phytobac of verspreidt het in de boomgaard.
Om de spuit te reinigen zijn er bijvoorbeeld de schoonmaakmiddelen van Calpa-reiniging.
Op de NFO-website is alle informatie over dit onderwerp gebundeld op de pagina emissie en drift.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 november 2016 - 18:06