Met het plaatsen van De Fruitigste vlag in de toren in de kersenboomgaard van Theo en Martine Vernooij in Cothen gaf tv-presentator en De Fruitigste-ambassadeur Pieter Hulst afgelopen zaterdag, 30 juni, het officiële startsein voor de NFO-campagne De Fruitigste. Het Kersenfestival dat op het bedrijf plaatsvond, vormde samen met het schitterende weer een prachtig decor om de Nederlandse fruitsector te presenteren.
Speciale genodigden waren culinair journalisten. Samen met klein- en steenfruittelers kregen zij een Kersdiner aangeboden met allerlei gerechten waarin klein- en steenfruit was verwerkt. Aan lange tafels onder de kersenbomen konden journalisten met telers in gesprek over de fruitsoorten die tijdens het viergangendiner voorbijkwamen.
De journalisten die niet aanwezig konden zijn, krijgen allemaal een Kerskaart nagestuurd, met daarop informatie over de campagne en de sector.

NFO-voorzitter Gerard van den Anker over de campagne: “Eten en de manier waarop voedsel wordt geproduceerd krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Toch weten maar heel weinig mensen hoe fruit wordt geteeld, met hoeveel zorg en passie de telers te werk gaan, hoe ongelooflijk veel soorten fruit er in Nederland groeien en wat je er allemaal mee kunt. We zien elk jaar steeds meer belangstelling voor de jaarlijks terugkerende fruitplukdagen in september, maar met deze campagne willen wij nog veel meer mensen gaan bereiken.”

De campagne gaat in de komende jaren thema’s bespreken die zowel binnen de sector als binnen de maatschappij spelen, zoals duurzaamheid en gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan technieken die telers inzetten om de teelt aantrekkelijker te maken voor bijen en andere insecten. En initiatieven – zoals schoolfruit – die erop zijn gericht om Nederlandse kinderen te helpen gezonder te eten. Deze verhalen worden niet alleen opgehaald uit de sector. Vooral de telers zelf worden ingezet als spreekbuis en ambassadeurs van de Nederlandse fruitteelt.

Cécile Janssen van Foodlog schreef naar aanleiding van het Kersdiner ‘Heb je Inspecteur Löhnis al een geproefd?’.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 juli 2018 - 20:26