De agrarische sector is in de afgelopen vijf jaar met 1,2 procent gegroeid, terwijl de Nederlandse economie met 0,8 procent kromp. De markt voor agrarische producten is weinig conjunctuurgevoelig en bovendien wordt 80 procent van de agrarische productie geëxporteerd. Dat schrijft ABN Amro in haar sectorprognose Agrarisch.

Van de totale export van agrarische producten bleef in 2013 80 procent binnen de EU. Wanneer alleen naar fruit gekeken wordt, waren de belangrijkste bestemmingen, gekeken naar exportwaarde in 2013: Duitsland (37,7%), Groot-Brittannië (8,8%), België (8,3%), Frankrijk (8%) en Rusland (1,3%).

Groeiende markten zijn vooral te vinden in Oost-Europa en Azië. De export van agrarische producten naar Azië, met name China en Hong Kong, is sinds 2008 verdubbeld. In 2013 ging het om 8 procent van de totale exportwaarde. In geld uitgedrukt werd in 2013 voor 433,2 miljoen euro aan groenten en 8,8 miljoen euro aan fruit verhandeld naar Azië. Daarnaast is zuivel een belangrijk exportproduct. Het grootste deel van de export van appels en peren had Hong Kong als bestemming. ABN Amro verwacht  dat de export naar Azië zal toenemen, al is het lastig in te schatten hoe sterk, geeft Frank Rijkers van de bank aan. “Dit is mede afhankelijk van productiecijfers en dus weersinvloeden. Kansen liggen in Azië met name door het sluiten van nieuwe verdragen.”

Dit bericht is geplaatst op maandag 30 juni 2014 - 08:36