Afgelopen zaterdag demonstreerde Agrocro Machinery de enige Belgische driftreducerende tunnelspuitmachine op een fruitperceel in Alken (België). “Op de verlichting na is de Caffini Drift Stopper klaar voor de verkoop,” meldt Caffini-importeur Kris Franssens (Agrocro Machinery). Franssens paste in samenwerking met spuitmachinefabrikant Caffini de Drift Stopper uit de wijnbouw aan voor de pitfruitteelt. Inmiddels heeft de importeur contact met de Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) voor het krijgen van een driftreducerende toelating in Nederland.
“Vanwege de vaak hoge bomen en minder strenge controle op driftreducerende technieken in België was de opkomst van fruittelers laag. Ook grote Belgische spuitmachinefabrikanten zijn weinig bezig met driftreductie, terwijl Nederlandse fruittelers en fabrikanten hier volop mee bezig zijn. Vanuit Nederland en Duitsland is de meeste interesse naar de Drift Stopper,” ervaart Franssens.
In België is de Drift Stopper als tunnelspuit met erkende driftreducerende doppen toegelaten als 99%-driftreducerende techniek. Franssens adviseert om de driftreducerende Lechler-spleetdop (IDK 90-01 C) te gebruiken. “Deze dop geeft een mooiere en egalere druppelgrootte dan driftreducerende hollekegeldoppen.”

Klik hier voor een filmpje van de demonstratie afgelopen zaterdag.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 juni 2017 - 18:35