De Nederlandse overheid moet supermarkten verplichten meer biologische producten in de schappen op te nemen. Anders lukt het niet de Europese doelen van 25% biologisch in 2030 te halen. Tot die conclusie komt Pesticide Action Network (PAN) Nederland na de jaarlijkse tellingen van het aantal biologische agf-producten in de vijf grootste supermarkten (AH, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus/Coop) van ons land.

Uit deze beperkte steekproef blijkt dat Albert Heijn het grootste aandeel biologische producten in de schappen heeft. Aldi blijft sterk achter en doet nauwelijks in biologisch. Gemiddeld werden bij AH 45 biologische producten in de schappen aangetroffen. Ook Jumbo hoort bij de koplopers met gemiddeld 31 biologische producten in het assortiment. Lidl heeft de laatste jaren haar positie sterk verbeterd en voert nu gemiddeld 22 biologische producten. Plus/Coop zit ook in de middenmoot met 23 producten. Aldi doet het met gemiddeld 0,5 biologisch product per winkel slecht, terwijl vijf jaar geleden nog meer dan tien producten in deze winkels te vinden waren. Het gemiddelde aanbod van biologische producten bij alle supermarkten kwam uit op 27,5; dat is 20% meer dan in 2021.

Planetproof
Aldi heeft de afgelopen jaren gekozen voor On the way to Planetproof, maar PAN Nederland ziet daar geen heil in. Uit recent residu-onderzoek bij aardbeien en appels van PAN Nederland blijkt de belasting door middelen van gangbare aardbeien en appels vergeleken met aardbeien en appels met het keurmerk On the way to PlanetProof even hoog te zijn. Het Planetproof-keurmerk onderscheidt zich bij deze fruitsoorten niet van gangbare teelt, aldus PAN Nederland.

Omzet biologisch
Het huidige marktaandeel van alle biologische producten in de supermarkten komt uit op 3,3%. De financiƫle omzet van biologische agf in de supermarkten is de laatste twee jaar met gemiddeld 1% per jaar gestegen. PAN Nederland vindt dan ook dat er meer regelgeving moet komen om supermarkten te dwingen meer biologische producten te gaan verkopen. Zonder stijging van de verkopen zal het niet mogelijk zijn de Europese doelen van 25% biologisch in 2030 te halen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 januari 2023 - 17:52