Albert Heijn gaat de komende jaren het appelras SQ159-Magic Star exclusief verkopen in Nederland. Samen met leverancier Vogelaar Vredehof en de licentiehouder Fresh Forward zijn overeenkomsten gesloten voor de exclusieve teelt en verkoop van dit ras in Nederland. De telers van Vogelaar Vredehof zorgen voor de productie. Waarschijnlijk wordt de appel onder een andere merknaam door Albert Heijn in de markt gezet.
De eerste bomen zijn al geplant bij Guido van Veldhoven in Meteren. Nu er getekend is kunnen ook andere telers gaan planten. De verwachting is dat deze appel pas vanaf 2021 in elke Albert Heijn verkrijgbaar is.

In de biologische teelt is SQ159-Magci Star al langer bekend onder de naam Natyra. Het ras is ontwikkeld door Fresh Forward, een spin-off van WUR. De appel is een kruising tussen Elise en een WUR-selectie en is schurftresistent (Vf) en weinig gevoelig voor meeldauw. De (donker)rode appel is oogstrijp vanaf half oktober tot begin november.

In België verwierf supermarktketen Colruyt in mei 2017 de exclusieve rechten voor de verkoop van Magic Star. Op dat moment was er op drie bedrijven in totaal 5 ha Magic Star aangeplant en de planning was dat er in het plantseizoen 2017/’18 nog 40 ha bij geplant zou worden. De eerste appels zullen in 2019 in de Belgische supermarkten liggen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 oktober 2018 - 17:33