De nieuwe Uni-Grader van Perfect sorteermachines van Van Wamel, die tijdens de Fruitteelt Vakbeurs voor het eerst werd getoond, is voor een groot deel grijs in plaats van oranje. De beurs in Houten liet een machine zien met nieuwe vormen, nieuwe kleuren, geluidsarm en volgens Peter van Heumen (Van Wamel) met een zeer goede gewichtssortering. De bekende stofkappen zijn verdwenen en de groene afraapbanden hebben plaatsgemaakt voor een blauwe variant die voldoet aan de huidige voedselveiligheidseisen. Twintig jaar na de eerste Perfect machine (1995) besloot het bedrijf een compleet nieuwe machine neer te zetten; de voedselveiligheidseisen werden strenger en het onderhoud moest minder tijd vergen.

De machine is voorzien van led-verlichting, HD-camera’s en de weegmodule staat op eigen poten om zo geen afwijkingen te krijgen van de sorteermachine zelf. Verenkelen gaf nogal eens problemen met de bestaande machines, de borstels van de nieuwe versie zijn nu elk 7 cm breder. De achterzijde is dichtgewerkt. Bij de bestaande versies zitten daar nog uitgangen, maar deze hadden in de praktijk geen functie, behalve stof vangen.

De eerste viersporige machine draait nu sinds twee weken in België. “Hij moet zich nu gaan bewijzen. De eerste resultaten tot nu toe zijn veelbelovend”, zegt Van Heumen. De nieuwe sorteermachine is circa 20 procent duurder dan de eerdere uitvoeringen. De Uni-Grader is weer te zien tijdens de Fruit Logistica van 3-5 februari in Berlijn.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 februari 2016 - 14:32