Voor veel (klein)fruittelers stond de afgelopen week in het teken van beregenen, watergeven en andere manieren om de vruchten te beschermen tegen zonnebrand en uitdroging. Gerco Vaandering in Lienden beregende (waar mogelijk) over de kappen, op de warme momenten elke uur een kwartier. René Simons in Haaren koos ervoor om daarbij schaduwgaas tussen de overkappingen op te hangen. De zonnebrandschade valt bij beide telers mee. Telers die geen maatregelen (konden) nemen, hebben beduidend meer schade. Wat voor invloed de hitte op de bloeiende gewassen zal hebben is nog onbekend.
Vaandering en Simons gaven beide voorrang aan de frambozen en beregenden de rode bessen als er tijd en capaciteit over was. “Vorige week draaide de regeninstallatie 24 uur per dag. Je stond ermee op en ging ermee naar bed”, beschrijft Simons. “We hebben heel veel water gegeven, vooral in de containerteelt framboos. Met die enorm warme nachten druppelden we door tot half tien ’s avonds en begonnen we weer om 5 uur ’s morgens, zodat de potten goed nat bleven. De frambozen en bramen die in productie waren, hebben we gekoeld door over het plastic heen te beregenen.” De hoge nachttemperaturen werkten als een rem op de rijping van de frambozen, ervoer Simons. Nu het wat koeler is, zet de rijping weer door.
In de rode bessen constateren zowel Simons als Vaandering een opvallend probleem: loszittende besjes. Vaandering: “Bij Rovada zitten bovenin de struik trossen met wat rodere besjes die er af vallen als je ze aanraakt.” De besjes zijn niet verbrand, maar lijken wel iets verder in rijping dan de overige bessen in de tros. Volgens beide telers kampen meer telers hiermee en is het een onbekend fenomeen in de teelt van rode bes. Simons ervaart dat de besjes, nu de ergste hitte voorbij is, weer wat vaster lijken te gaan zitten. De toekomst moet uitwijzen welke invloed dit uiteindelijk zal hebben op de (bewaar)kwaliteit. 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 juli 2015 - 17:38