Australische telers kenden tot voor kort nauwelijks een bestemming voor kwalitatief minder fruit of bij een overvolle markt. Sinds een jaar of vier is appelcider erg populair onder de bevolking en inmiddels zijn er talloze producenten van deze alcoholische drank. Het biedt de telers een extra afzetmogelijkheid, aldus www.freshfruitportal.com .

Australië is vrijwel zelfvoorzienend wat betreft appels. Sinds twee jaar hebben Nieuw-Zeeland en China toegang tot het Australische continent, maar in absolute hoeveelheden gezien had dit nog nauwelijks invloed op de Australische fruitsector. Met name de Chinese appels ontvangen Australische consumenten niet zo goed vanwege de mindere kwaliteit. Wat betreft appelsap(concentraat) heeft China wel een stevige voet aan de grond, 90 procent van alle in Australië geconsumeerde appelsap is afkomstig uit China. Australië zelf heeft geen verwerkende industrie. Ook export van appels is, mede vanwege de hoge koers van de Australische dollar, lastig voor de fruitsector in Australië. Dat bij elkaar opgeteld, maakt dat telers nauwelijks een uitwijkmogelijkheid hebben bij een overvolle markt of voor mindere kwaliteit appels. Sinds een jaar of vier is daar verandering in gekomen en is appelcider erg populair. Vanwege de slechte financiële situatie in de wijnsector zijn bovendien veel wijnbouwers overgestapt op de productie van appelcider. Uiteraard is het de vraag hoe lang deze trend blijft aanhouden, maar op dit moment hebben zelfs bierproducten te lijden onder de populariteit van appelcider. Van de ciderindustrie kunnen Australische appeltelers uiteraard niet bestaan, maar het heeft zeker een positieve invloed op de telers.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 april 2012 - 21:30