Kizuri is een laat appelras met een breed plukvenster en een goed uitstalleven uit het kruisingsprogramma van Better3Fruit. Pcfruit-proeftuindirecteur Jef Vercammen: “Op de boom blijft de hardheid goed. Het pluktijdstip ligt normaal 1 à 2 weken voor Braeburn. In 2015 plukten we Kizuri tegelijk met Braeburn (16 en 29 oktober). Het is een productief ras met een goede en homogene vruchtmaat en smaak.” De hoge hardheid tijdens de pluk (8 kg/cm2) behoudt het ras ook tijdens het uitstalleven.
Sinds het plantjaar (2012) voert Pcfruit diverse proeven uit op dit ras. “Onder hagelnetten plukken we een week later dan buiten het net. Na drie productiejaren ligt de productie onder de hagelnetten iets hoger. Daarbij blijft het aantal kilogrammen goed gekleurde appels ongeveer gelijk, maar stijgt het aandeel slecht gekleurde appels onder het net. Het verschil in hardheid tussen wel of geen hagelnet is minimaal.”
Dunmiddel Brevis had in 2015 een goed effect op het aandeel 70+ mm ten opzichte van onbehandeld. Voor een goede en homogene vruchtmaat is chemische dunning nodig. Ook de kleuring is goed. “We zagen wel enkele takken met groene vruchten.” Ten slotte is Kizuri gevoelig voor schurft, hoewel het een kruising is van Golden Delicious met het schurftresistente ras NY75413-30. Met een standaard spuitschema zijn er echter geen problemen. Licentiehouder is ABCz.
Uitgebreide informatie over Kizuri, meer nieuwe appel- en perenrassen en andere onderwerpen volgen in Fruitteelt. Vercammen presenteerde de resultaten samen met zijn collega’s tijdens het programma proefresultaten 2015 van Pcfruit in Sint-Truiden.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 februari 2016 - 15:05