De extreem warme dagen doen sommige appeltelers ertoe besluiten om de zonnebrandfactor van de appels te verhogen. Diverse middelen zijn hiervoor op de markt zoals Purshade, Periflo, Caltrac en Surround. Deze laatste is toch wel het meest toegepaste soort zo leert een belrondje langs fruitteeltadviseurs.
Fruitconsult voorlichter Jan Peeters benadrukt: “Wanneer je kunt beregenen, dan is dat ons eerste advies.” Niet iedereen kan of wil dat en veel telers gaan op zoek naar alternatieven. De adviezen voor dosering en toepassing van de genoemde middelen zijn soms een nog wat grijs gebied en de adviezen lopen bovendien uiteen. Zo worden in Amerika Surround-doseringen gehanteerd van 50 kg/ha. In Nederland is men een stuk voorzichtiger en wordt  veelal een dosering tussen de 15 en 25 kg/ha volvelds geadviseerd. Sommige telers bespuiten enkel de zonzijde, dus de helft van de voorgenoemde dosering. Van de Purshade ligt het volvelds doseringsadvies volgens Peeters meestal wat lager, zo tussen de 10 à 12 kg/ha. Fruitconsult heeft op PPO-Randwijk enkele kleine demoproeven aangelegd met Surround in verschillende doseringen per hectare.
Naast Peters beaamt ook CA- adviseur Joris Wisse dat telers toch ook wel wat bezorgdheid uiten over het residu op de langer termijn. De laatste restjes zullen er dan ook echt pas afgaan tijdens de sortering. Daarnaast is het mogelijk dat residu in de steelholte van de appel erg hardnekkig kan blijven zitten.

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 2 juli 2015 - 14:02