Een met zonnepanelen bediende ijsmachine die gedurende enkele maanden een ijsbuffer opbouwt die tijdens de pluk appels en peren afkoelt. Het lijkt een futuristisch idee, maar als het aan bouwbedrijf Van Kessel in Geldermalsen ligt wordt dit werkelijkheid. Afgelopen jaar onderzocht student werktuigbouwkunde Robin Beukers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen samen met het bedrijf óf en hoe appels het beste met ijswater kunnen afkoelen. Het douchen van stapels kisten met appels bleek het meest effectief. Het afkoelen van de appels van 22°C naar 5°C duurde op deze manier 52 minuten. Door dompelen werd dit proces twee minuten ingekort, maar dit brengt veel meer werk met zich mee en het kost veel ruimte.

Paul van Bergen van bouwbedrijf Van Kessel benadrukt dat het om een eerste studie gaat. Het bedrijf zoekt nu partners voor nader onderzoek en naar een locatie voor verder praktijkonderzoek. Met name de capaciteit van het systeem moet verder onderzocht worden. “Mijn eerste inschatting is dat het kan, maar we moeten niet de illusie hebben dat we het fruit direct naar 1 of 2°C kunnen afkoelen, 8 of 9°C is meer reëel”, aldus Van Bergen. 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 6 september 2013 - 10:50