Tijdens de excursie van Prognosfruit bracht een aantal deelnemers een bezoek aan de nieuwe sorteermachinefabriek van MAF RODA in Montauban. Daarna ging het gezelschap naar het proefbedrijf La Moutounade gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de fabriek. Voor MAF RODA is dit bedrijf (112 hectare groot) een testlocatie voor nieuwe sorteermachines. Het bedrijf test de machines in het pakstation. De bezoekers kregen een demonstratie van het verpakken van appels op pakbladen door robots.

In een opstelling van zes robotarmen worden de gestickerde Golden Delicious-appels van de bank geraapt en in de dozen op pakbladen gelegd. De robots staan in een rechte lijn opgesteld. In hoog tempo pakt een robotarm twee appels tegelijk door middel van zuignappen. De zes ‘armen’ leggen de vruchten op dezelfde pakbladen, waarbij elke robotarm een deel van een pakblad verzorgt.

De sorteermachine komt dit jaar op de markt en kost ongeveer een half miljoen euro.

De robot heeft in deze opstelling een capaciteit van 30.000 vruchten per uur. De robotarmen kunnen vruchten met een diameter tussen de 65 en 85 mm verwerken.

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 10 augustus 2012 - 11:30