De dood van een Maleisische fruitplukker heeft de discussie over arbeidsomstandigheden op Australische fruitbedrijven weer doen oplaaien. De 47-jarige Maleisiër werd dood aangetroffen langs de snelweg. Zeer waarschijnlijk gaat het om een illegale fruitplukker die een natuurlijke dood is gestorven, maar niemand zegt te weten waar hij vandaan komt.
Al langere tijd duiken geregeld verhalen op in de Australische media over misstanden met seizoenarbeiders. In Zuid-Australië werken veel migranten en backpackers in de fruitoogst. Veel migranten beschikken niet over geldige visa, terwijl backpackers vaak onevenredig veel bemiddelingsgeld betalen aan tussenpersonen en hosteloperators. “Ik hoor de verhalen iedere dag”, zegt Dean Wickham van Sunraysia Mallee Ethnic Communities Council. De enige oplossing is legaal aan de slag te gaan, beamen ook de fruitplukkers zelf.  
Het tekort aan fruitplukkers is in Australië een nijpend probleem. Ondanks het hoge werkloosheidspercentage in sommige regio’s willen Australiërs zelf niet aan de slag in de boomgaarden. Australische telers hopen nu dat de komst van Syrische vluchtelingen uitkomst biedt voor de komende oogst. Australië heeft toegezegd 12.000 Syrische vluchtelingen te willen opnemen. De vluchtelingen worden nog dit jaar in Australië verwacht. Eerder al gingen vluchtelingen uit Irak en Afghanistan aan de slag in de Australische fruitsector.    

Bron: sbs.com.au

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 november 2015 - 16:26