Het is voor eerst in de recente geschiedenis dat Argentinië in januari geen peren heeft geëxporteerd. De productie van zowel appels als peren is normaal dit jaar, maar een groot deel van de oogst gaat verloren vanwege economische problemen. Een hoge kostprijs in combinatie met lage vergoedingen op afzetmarkten zorgen ervoor dat het oogsten van het fruit niet rendabel is. De export van de doos Argentijnse appels naar Europa kost 18 tot 20 dollar, terwijl Chili en Nieuw-Zeeland per door 4 à 5 dollar minder vragen.

Eerder dit seizoen zegde de Argentijnse overheid 300 miljoen peso’s aan steun toe, maar later werd dit bedrag teruggebracht naar 50 miljoen peso’s.  Dat meldt Lavier Lojo op Freshplaza.com.
Zowel de appel- als de perenoogst worden geraamd op 800.000 ton. Van het ras Williams wordt maar 200.000 ton van de 400.000 à 500.000 ton productie die er hangt, geoogst, schat Lojo. Williams is het belangrijkste exportras voor de Argentijnse fruitsector. Naast de financiële problemen kampen telers met een minder goede kwaliteit dit seizoen, hetgeen de export bemoeilijkt. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 februari 2015 - 19:35