Het is dit jaar voor het eerst in decennia dat Argentinië tijdens het oogstseizoen buitenlandse appels heeft moeten importeren. De malaise in de hardfruitsector zorgde ervoor dat in het eerste kwartaal van 2017 37 procent minder appels en 15 procent minder peren zijn geëxporteerd. De exportvolumes liggen momenteel op het laagste niveau sinds dertig jaar.
De totale buitenlandse invoer van appels in het eerste kwartaal bedroeg slechts 195 ton (172 ton uit Chili en 23 ton uit Ecuador). Ten opzichte van het verbruik is dit niet veel, maar opvallend is dat het voor het eerst in dertig jaar is dat het land tijdens de oogstperiode appels van buitenaf invoert.
Argentinië exporteerde in de eerste drie maanden van dit jaar 16,5 miljoen kilo appels en 124,1 miljoen kilo peren. Belangrijkste afnemers zijn Rusland, Brazilië en de Verenigde Staten.
De devaluatie die zich inzette met de komst van de nieuwe regering in 2015, is een van de oorzaken van de crisis in de fruitsector. Vanwege de ongunstige wisselkoers vielen exportmarkten weg. Mede door problemen met fruitmot daalde de appelexport naar Brazilië met 70 procent, terwijl Bolivia en Paraguay 20 procent minder appels afnamen. Ook de sterke macht van de vakbonden zorgt ervoor dat Argentijnse fruittelers het zwaar hebben.

Lees meer over dit onderwerp in het bericht ‘Noodtoestand voor Argentijnse fruitsector’ in Fruitteelt 10/2017 of op nfofruit.nl.

Bron: http://www.senasa.gob.ar

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 mei 2017 - 19:23