Het team Sonoma is winnaar van de Autonomous Greenhouse Challenge. In de challenge was het de uitdaging met minimale tussenkomst van mensen zo goed en zo veel mogelijk komkommers te telen. In de wedstrijd streden vijf internationale teams tegen elkaar en werd het resultaat vergeleken met dat van een groep telers die volledig manueel komkommers teelden. Daarbij ging het met name om de sturing van klimaat en irrigatie. Artificial Intelligence kan veel handelingen overnemen, maar uit de wedstrijd blijkt ook dat er in en rondom kassen nog veel beslissingen en gewaswerkzaamheden zijn waarvoor mensen onmisbaar zijn.

Het team Sonoma, dat bestond uit medewerkers van Microsoft Research en studenten van een Deense en Nederlandse universiteit, won met een nipte voorsprong op team iGrow, dat bestond uit medewerkers van Tencent en een Chinese agrarische universiteit. Ook het team van telers deed het erg goed. Daarnaast waren er de teams The Croperators met medewerkers van AgroEnery en Delphy, team deep_greens met medewerkers van Intel en een Mexicaanse universiteit en team AiCU met in Nederland werkzame Chinese studenten en onderzoekers.

De wedstrijd vond plaats in de kassen van WUR in Bleiswijk. In september werden vijf compartimenten van 96 vierkante meter ingericht. Elk team kreeg de opdracht om in zo’n compartiment met behulp van Artificial Intelligence tot de eerste week van december komkommers te telen. Na de start mochten de teams niet meer in de kas komen. De einduitslag was afhankelijk van drie factoren: de netto winst (de verkoopprijs voor de geoogste komkommers minus de kosten voor onder meer energie, water, arbeid etc.), de inzet van Artificial Intelligence (was het algoritme nieuw of het computerprogramma robuust genoeg of de set van gebruikte sensoren opschaalbaar) en duurzaamheid (zoals: de hoeveelheid gebruikte water, CO2 en energie per kilogram komkommers). Daarnaast was er een zesde kas waarin een aantal Nederlandse groentetelers manueel komkommer hebben geteeld als referentie.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 december 2018 - 17:49