De jury van de Food Valley Award koos de Pasteur sensor tag tot beste innovatie op gebied van versproducten. Met de tag kan men de temperatuur, pH-waarde en luchtvochtigheid tijdens vervoer en opslag volgen. Door deze informatie aan kwaliteitsmodellen te koppelen is een juist beeld van de houdbaarheid en kwaliteit te geven. Helemaal nieuw is dit niet, maar de Pasteur sensor tag is als eerste in staat meerdere parameters te meten en bevat eveneens informatie over groei- en oogstomstandigheden.

De sensor tag is ontwikkeld binnen het Pasteur-project onder leiding van chipfabrikant NXP Semiconductors in samenwerking met Wageningen UR. De WUR ontwikkelde de kwaliteitsverloopmodellen voor onder andere aardbei, avocado, vlees en rozen. Romano Hoofman van NXP Semiconductors: “De tag is klaar, de volgende stap is het vinden van partijen die de tag in de markt gaan zetten.” Waarschijnlijk zal de tag het eerst toegepast worden in de handel van medicijnen en bloemen omdat dit vrij kostbare producten zijn. 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 8 november 2013 - 09:13