Het Duitse BayWa is gesprekken gestart met China en Zuid-Korea over markttoegang voor Duitse appels. De fruitgigant verwijt de Duitse overheid te weinig actief te zijn bij het zoeken naar nieuwe exportmarkten en nam in oktober het heft in eigen hand door contact te zoeken met de Chinese en Koreaanse autoriteiten.

In een interview met Freshfruitportal.com zegt BayWa-topman Klaus Lutz: “We hadden al een team in Beijing en eind vorig jaar hadden we ook een aantal mensen in Zuid-Korea. Op dit moment werken we met de federale overheid aan de opening van deze markten, maar dat zal tijd kosten. Het openen van deze nieuwe markten is geen korte termijn oplossing voor de problemen waar onze telers nu mee kampen.” De topman zelf reisde af naar Seoul en Christiane Bell, die eveneens in het management van BayWa zit, reisde naar Beijing om de gesprekken te ondersteunen. In Seoul had Lutz contact met medewerkers van de overheid en van de ambassades van Duitsland, Nederland en andere EU-landen. “We kunnen leren van wat de Nederlanders daar doen”, zegt Lutz. “Nederland, Frankrijk en andere landen zijn al veel verder ontwikkeld met hun agri-export. Duitsland staat nog aan het begin en dat is nu echt een ramp.”

Inmiddels is de Duitse landbouwminister Christian Schmidt betrokken bij de gesprekken en is hij actief bezig de marktsituatie voor de Duitse telers te verbeteren. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 februari 2015 - 14:07