De sterke toename van de rattenpopulatie in de Rivierenbuurt van Amsterdam was gisteren aanleiding tot het indienen van kamervragen door het CDA over het tegengaan van overlast door ratten in het algemeen. De beperkte bestrijdingsmogelijkheden leiden zowel in steden als in de landbouw tot zorgen over het uit de hand lopen van de knaagdierenpopulatie.
CDA-er Gerard van den Anker wil samen met partijgenoot Maurits von Martels van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat weten op welke planmatige manier de overheid plaagdieren bestrijdt en of zij het ermee eens is dat nu te vaak voor ad-hoc oplossingen wordt gekozen. Ook willen ze weten welke extra maatregelen kunnen worden genomen om risico’s op gebied van voedselveiligheid en volksgezondheid in te dammen.

Van den Anker van Von Martels pleiten voor het instellen van een efficiënt meldpunt voor overlast en advies bij gemeenten en willen dat de landelijke monitoring van rattenpopulaties wordt verbeterd. Tot slot willen ze van de staatssecretaris weten of ze bereid is om voor een noodsituatie samen met het Ctgb en andere betrokken partijen een verdergaand protocol te maken dan nu geldt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 februari 2021 - 15:45