In Fruitteelt 9 verscheen in het artikel ‘Polaire lucht viel letterlijk in percelen’ al een kort verslag van de enquête die de Belgische Boerenbond in samenwerking met pcfruit onder 300 fruittelers heeft gehouden. Inmiddels is de complete uitslag van de enquête bekend.

Uit de reacties die beide organisaties verzamelden, blijkt dat 78% van de Belgische appeloogst verloren is gegaan. Over het hele land werden er temperaturen gemeten van -4 °C, met uitschieters tot -6 °C in Zuid-Limburg. Door het warme weer in maart was de bloei bovendien twee weken vroeger dan normaal ingezet, waardoor de planten in een heel gevoelige periode waren. Die bewuste nacht hield de vorst de hele nacht aan, op zowel hoge als lage percelen, wat zeer uitzonderlijk is voor lentenachtvorst.

In de appel- en kersenboomgaarden is de ravage het grootst. De appels stonden in volle bloei en hadden al een week schraal weer achter de rug, met stress voor de boom en weinig actieve bijen tot gevolg. De tere bloemen in de broek van de boom konden de vrieskou niet aan. In de kop van de boom en op het eenjarig hout, zouden nog appels kunnen ontwikkelen, maar bij deze appels zijn misvormingen te verwachten. Het verschil tussen eenjarig en meerjarig hout blijkt ook uit de schaderamingen die de 300 ondervraagden invulden: respectievelijk 69% tegen 87% productieverlies.
De kersenpercelen werden vaker beschermd, maar toch zijn de verliezen groot. Gemiddeld is er 82% verlies op percelen zonder bescherming door vuurpotten, warmteblazers of beregening. Op de percelen waar wel maatregelen genomen werden, daalt dit schadepercentage tot 56%.
Bij peer zijn er percelen waarbij alle vruchten vanbinnen zwart waren op 20 april. Hier wordt wel verwacht dat de vruchten – door gibberellinebespuitingen – alsnog zullen ontwikkelen. Door de vorst zal er sowieso meer verruwing van de schil zijn, net als meer misvormingen. De beperktere schade is ook terug te zien in de schaderamingen, die op dit moment 63% verlies van de perenoogst schatten zonder bescherming, en 37% met bescherming.
Hoewel de enquête geen zachtfruittelers bevroeg, blijkt ook daar substantiële schade te zijn. Vooral bij aardbeien en kiwibes werden er hele aanplanten geraakt. Zelfs tafeldruiven in niet-verwarmde serres hebben schade door de vorst van vorige week.

Annelies Cousse, fruitteeltconsulent bij Boerenbond, licht toe dat de schade per regio verschilt. In Haspengouw en het Hageland, waar respectievelijk 60% en 20% van het Belgische hardfruit groeit, is de schade groter dan in het perenteeltgebied Waasland. In de eerst genoemde regio’s heeft het ongeveer -6 tot plaatselijk -7 graden gevroren; uit het Waasland komen meldingen van -2 tot -4°C.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 mei 2017 - 19:27