Het Belgische KMI heeft de droogte van de afgelopen maanden bestempeld als ‘uitzonderlijk’, waarmee is voldaan aan een van de voorwaarden voor de erkenning als landbouwramp. Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege kan nu de procedure opstarten om de droogte erkend te krijgen als landbouwramp. Daarvoor moet ook aan de financiële voorwaarde voldaan worden, met minstens 1,24 miljoen euro schade en gemiddeld voor 5.580 euro schade per dossier. De Vlaamse gemeenten zullen hiertoe een inventarisatie opzetten, waarvan het resultaat binnen een aantal weken bekend zal zijn. De Belgische Boerenbond verwacht dat zeker aan deze financiële voorwaarde zal worden voldaan.
In Vlaanderen viel in de maand juni maar 22 procent van de normale hoeveelheid neerslag en in juli zelfs maar 13 procent.
Hoewel een uitkering vanuit het Rampenfonds een steun in de rug voor fruittelers kan zijn, kan uitbetaling uit het fonds zeer lang duren, gezien ook de ervaring na de ‘Pukkelpop-storm’ en de nachtvorst van vorig jaar.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 september 2018 - 19:31