Antivorstmiddelen kunnen vorstschade niet voorkomen,” aldus Jef Vercammen (pcfruit, België) tijdens zijn lezing op de Kennisdag voor de Fruitteelt afgelopen donderdag. “Deze ‘wondermiddelen’ hebben soms wel en soms geen resultaat, maar er is geen constante.” Beregening blijft de beste methode om pitfruit te beschermen tegen nachtvorstschade. “Het is ook de moeite waard om de zwartstrook vier tot vijf dagen voor de nachtvorst vochtig te maken”, benadrukte Jan Peeters (Fruitconsult). “Deze mogelijkheid wordt onvoldoende benut, terwijl het de temperatuur tijdens nachtvorst met enkele graden verhoogt.”
Pcfruit deed tijdens de lange vorstnacht van 19 op 20 april 2017 opnieuw veel ervaring op met het verwarmen van percelen. “De Frostbuster gaf wel bladverbranding, maar uiteindelijk was de productie van appels, peren en kersen hoger door de betere zetting”, aldus Vercammen. De FrostGuard gaf wisselende resultaten. Bij kersen zorgde de FrostGuard voor een normale oogst, terwijl de werking bij appel en peer minder was. Ook vuurpotten in de kersen en op een hoger gelegen perceel Kanzi werkten 19 op 20 april goed bij pcfruit. Proeftuin Randwijk behaalde met vuurpotten een goede abrikozenproductie onder de kappen. “Wel zagen de kappen behoorlijk zwart”, meldde Peeters.
Ten slotte gaven ook windmolens in Nederland en een windmolen met verwarming in België goede resultaten. Voor windmolens zonder verwarming is wel een inversielaag nodig waar de molen bij kan. In Nederland kunnen windmolens soms niet bij deze inversielaag waardoor ze minder effectief zijn.
Binnenkort volgt een artikel in Fruitteelt om de kennis over nachtvorst(bestrijding) op te frissen en wat interessante weetjes.

Nachtvorstboekje KNMI nog gratis te downloaden
Enkele tientallen jaren geleden gaf het KNMI al een boekje uit onder de titel Nachtvorst van ing. M. Scharringa. “Nachtvorstbestrijding is dus niet nieuw en het boekje is nog altijd interessant om te lezen”, aldus Jan Peeters tijdens zijn lezing over nachtvorstbestrijding op de Kennisdag voor de Fruitteelt. Het boekje beschrijft niet alleen methoden om nachtvorst te bestrijden, maar ook het ontstaan van nachtvorst, fysiologische verklaring van het afsterven van planten door nachtvorst, en wanneer en waar nachtvorst ontstaat. Een trefwoordenlijst maakt het zoeken makkelijk.

Overigens zijn de beschreven bestrijdingsmethoden in het boekje niet nieuw. De huidige bestrijdingsmethoden zijn veelal (gebaseerd op) dezelfde methoden, zoals beregenen, afdekken, verwarmen en/of warmere luchtlagen mengen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 21 november 2017 - 17:58