“Drones zijn geen oplossing voor alle problemen in de fruitteelt,” was de boodschap van Pcfruit-directeur Dany Bylemans maandag 10 november tijdens een bijeenkomst in Echteld aan een groep fruittelers. “Misschien zijn drones een deel van de oplossing. Waarom zouden we camera’s en sensoren bijvoorbeeld niet op tractoren, waarmee we regelmatig door de boomgaard rijden, monteren?” De directeur adviseert nog geen drone te bestellen, maar af te wachten wat onderzoek oplevert. Daarnaast hoeft wellicht niet elke teler een drone te hebben, maar kunnen serviceproviders, bijvoorbeeld onderzoeks- en voorlichtingsorganisaties, drone-werkzaamheden oppakken.

Voorlopig moeten eerst de mogelijkheden van camera’s en sensoren voor de fruitteelt onderzocht worden. “In een zwaar met bacterievuur aangetaste boomgaard kon de techniek al goed de geïnfecteerde bomen aangeven. Ook werkte een drone in de vorm van een roofvogel fantastisch,” ervoer Bylemans.

Binnenkort vindt u meer informatie in Fruitteelt over nieuwe technologieën en resultaten van Dé Appeldag. DLV Plant presenteerde die afgelopen week in samenwerking met de NFO-kringen Midden-Nederland en Zeeland/Noord-Brabant/ZLTO vakgroep Fruitteelt. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 februari 2016 - 12:31