“Drones zijn geen oplossing voor alle problemen in de fruitteelt,” was de boodschap van Pcfruit-directeur Dany Bylemans maandagavond 9 november aan een groep fruittelers tijdens een bijeenkomst in Echteld. “Misschien zijn drones een deel van de oplossing. Waarom zouden we camera’s en sensoren bijvoorbeeld niet op tractoren, waarmee we regelmatig door de boomgaard rijden, monteren?”
De directeur adviseert nog geen drone te bestellen, maar af te wachten wat onderzoek oplevert. Daarnaast hoeft wellicht niet elke teler een drone te hebben, maar kunnen serviceproviders, bijvoorbeeld onderzoeks- en voorlichtingsorganisaties, drone-werkzaamheden oppakken.
Voorlopig moeten eerst de mogelijkheden van camera’s en sensoren voor de fruitteelt onderzocht worden. “In een zwaar met bacterievuur aangetaste boomgaard kon de techniek al goed de geïnfecteerde bomen aangeven. Ook werkte een drone in de vorm van een roofvogel fantastisch,” ervoer Bylemans.
Binnenkort leest u meer in Fruitteelt over de nieuwe technologieën en de resultaten van Dé Appeldag. DLV Plant presenteerde die afgelopen maandag in samenwerking met de NFO-kring Midden-Nederland en vanavond in de NFO-kring Zeeland/Noord-Brabant en ZLTO-vakgroep Fruitteelt. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 november 2015 - 16:16