Afgelopen dinsdagavond 19 mei bezochten ruim 50 personen de bijeenkomst van de NFO Productgroep Houtig Klein- en Steenfruit. De avond startte in Waardenburg bij kleinfruitteler Aart van Wijk (De Sikkert Zachtfruit) die zelf de actualiteiten besprak. Hij teelt rode bessen, bramen en frambozen. Van Wijk teelt 4,5 ha rode bessen van diverse leeftijden, met als hoofdras Rovada. Opvallend zijn de 15 tot 18 jaar oude Rovada-aanplanten die nog vruchten van voldoende kwaliteit leveren. “Van deze oude aanplanten wil ik nog wel 20 jaar plukken,” zei Van Wijk. “De vijfjarige Rovada groeit te hard. Daarom laat ik veel hout zitten tijdens de snoei om de groei, en daarmee ook de vruchtrui, te remmen.”

De rode bes is niet overal goed gezet. “Waar twee takken over elkaar hangen is de minste rui. Daarom denk ik erover een coniferenhaag te planten. Die houdt de wind tegen en vermindert zodoende de rui.”

In de bessen ligt nog een oude beregeningsinstallatie. Tijdens het schrale bloeiweer gebruikte Van Wijk die dagelijks om de vochtigheid te verhogen voor een betere zetting. De installatie werkt voor dit doel beter dan de moderne druppelaars, maar kost met 2,5 uur arbeid per ha wel meer tijd. Inmiddels spoot Van Wijk twee keer tegen opslag met de rugspuit. “Met de tractor raak ik alles. Met de rugspuit kan ik een scheut sparen als een rode bessenplant twee takken heeft in plaats van drie. Ik spuit nog een keer, daarna trekken scholieren de opslag.” Naast rode bes teelt Van Wijk nog 2,3 ha bramen. Om de teelt te vervroegen staat een gedeelte Chester Thornless jaarrond onder een dubbele overkapping (een kap per twee rijen). Zodoende valt de pluk van dit ras tussen Loch Ness en de niet vervroegde Chester Thornless in. “Het kost wel meer snoeiwerk, maar we plukken veel kilo’s. Vorig jaar was het 3,3 kg/m2 , maar ook zijn er uitschieters naar 4,5 kg/m2. Dit jaar verwacht ik 4,0 kg/m2 te plukken.” De avond werd afgesloten bij fruitteeltbedrijf De Bunnikheuvel in Enspijk. suzuki-fruitvlieg en het weren met insectengaas stond hier centraal. Hierover later meer in Fruitteelt.


 

 
Dit bericht is geplaatst op donderdag 21 mei 2015 - 18:00