
Hoe kan biodiversiteit gericht ingezet worden als bouwsteen in een robuust teeltsysteem waarbij we met minder gewasbeschermingsmiddelen af kunnen en de natuurlijke vijanden meer ruimte krijgen? Rondom die vraag kwam de studiegroep Biodiversiteit maandag 26 mei bij elkaar op het bedrijf van Pieterjans Jansonius in Nieuwerkerk.
Pieterjans heeft een biologisch fruitteeltbedrijf met 8 ha appel en 4 ha peer. Op het bedrijf wordt onderzoek gedaan in het kader van het project Systeemaanpak in de fruitteelt. Het project brengt beide passies van Pieterjans samen. Vanuit zijn tijd als onderzoeker brengt hij veel onderzoekservaring mee en daarbij zet hij zijn passie voor fruit en biologie in om een bijdrage te leveren aan een robuuster fruitteeltsysteem.
Elementen binnen het project Systeemaanpak in de fruitteelt zijn:
- Stimuleren van het bodemleven
- Weglaten van kritische gewasbeschermingsmiddelen
- Voldoende voeding voor natuurlijke vijanden
- Mixen van verschillende appelrassen (voor het verlagen van de ziektedruk)
- Focus op de belangrijkste plagen

Eén van de plagen waar de focus op ligt binnen het project is roze appelluis. Mieren stimuleren uitbreiding van de roze appelluis door ze te beschermen tegen natuurlijke vijanden. Door mieren weg te houden bij de kolonies roze appelluis is deze plaag beter beheersbaar. Op het bedrijf van Pieterjans wordt gekeken in hoeverre mieren gevoed kunnen worden met suikerdispensers en ze zo weg te houden uit de kolonies. (bekijk ook de video hierover)
Om appelbloesemkever te beheersen werkt Pieterjans met bindbuisbundels waarmee de jonge kevers worden weggevangen en uit het perceel worden verwijderd. De bindbuisbundels bieden een aantrekkelijke overwinteringsplaats voor de kevers. (bekijk ook de video hierover)
Systeemaanpak in de open teelt is niet vanzelfsprekend, het is vaak een uitdaging. Het klimaat – de temperatuur en bijvoorbeeld regen – maakt dat ieder jaar anders is. Managen, monitoren en bijsturen vraagt veel van de ondernemer. Ieder jaar leer je bij en je raakt nooit uitgeleerd.

Er werd veel kennis en ervaring uitgewisseld en ook onderwerpen als toepassing van agroforestry in de fruitteelt kwamen voorbij. Met veel inzichten en kennisuitwisseling vertrok iedereen weer huiswaarts
Deelnemen aan de studiegroep?
Interesse om een keer een bijeenkomst van de studiegroep biodiversiteit bij te wonen?
Meld je aan bij Jeannet Mulder van de NFO, tel. (06) 10 21 65 33 of jmulder@nfofruit.nl.
De studiegroep Biodiversiteit is opgezet vanuit het Kennis op Maat-project Plantgezondheid, waarvan de NFO mede-initiatiefnemer is, samen met een aantal andere sectoren, LTO, en WUR. Financiering komt van Topsector Tuinbouw en uitgangsmaterialen.