Het areaal biologische fruitteelt in Nederland is volgens het CBS vorig jaar met 4 procent gestegen naar 504 hectare. Dat is 2,7 procent van het totale fruitteeltareaal. In Spanje en Italië, Europa’s belangrijkste fruitproductielanden, komt respectievelijk 14 en 13 procent van biologische bodem.

De biologische land- en tuinbouw gaat in heel Europa goed. In 2011 telde Europa meer dan 186.000 biologische land- en tuinbouwbedrijven met een gezamenlijk areaal van 9,6 miljoen hectare. Dat is 5,4 procent van het totale Europese landbouwareaal. De categorie permanente teelten, waarbinnen de fruitteelt is ingedeeld, neemt met 1,2 miljoen hectare (13 % van het totaal) een derde plaats in, na permanent grasland (45 %) en granen (15 %). Dat blijkt uit het rapport Facts and figures on organic farming, van de Europese Commissie dat in oktober 2013 werd gepresenteerd. De gegevens markeren de periode 2002 tot 2011. In die periode kwam er gemiddeld elk jaar 6 procent bio-landbouwgrond bij. Polen (0,6 miljoen ha) en Tsjechië (0,4 miljoen ha) zijn de snelste groeiers, met een jaarlijkse toename van 13 procent. In Italië loopt het bio-areaal terug, wat er volgens de EC op kan wijzen dat de sector daar is volgroeid. Met een oppervlakte van 1,1 miljoen hectare hoort Italië nog wel steeds bij de koplopers, samen met Spanje (1,8 miljoen ha) en Duitsland (1 miljoen ha). Feit is dat bio-bedrijven in de land- en tuinbouw gemiddeld groter zijn dan gangbare bedrijven en de bedrijfsleiders meestal jonger.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 9 januari 2014 - 12:49