Voor 1 november kan nog amitrol, 12 tot 16 l/ha op de zwartstrook (afhankelijk van de onkruiddruk), gespoten worden. De verkoop eindigde per 1 september, maar amitrol is nog toepasbaar tot 1 oktober 2017. “Voor de late blauwebessenrassen zal amitrol volgend jaar niet meer kunnen,” aldus blauwebessenadviseur Rob Derikx (Vlamings) afgelopen vrijdag. Vlamings organiseerde vrijdag een bijeenkomst blauwe bessen bij teler Jack Gielens in het Limburgse Neer.
Nu het blad begint te verkleuren wordt het ook tijd voor een kopertoepassing. Koper geeft een vitaler gewas en beschermt tegen bacteriën en schimmels. Bovendien is bladval essentieel voor de plant om zich tegen de winter te beschermen. “Start bij het begin van de bladval met 2 tot 3 l/ha ACS-Koper 350 en herhaal met 4 tot 5 l/ha aan het eind van de bladvalperiode.”
“Hang ook de vallen met feromoonlokstof voor wintervlinder op voor monitoring. Daarnaast zorgt de val ervoor dat gevangen mannetjes niet meer kunnen paren. Blijf gedurende de winter deze vliegen wel monitoren met enkele suzuki-fruitvliegvallen, zodat u in het nieuwe seizoen de druk kent en weet wat u dan moet spuiten. Verwijder de rozenkever-vallen en andere vallen uit de percelen. Maak deze vallen goed schoon en berg ze op voor het nieuwe seizoen.”
Ten slotte adviseert Derikx leidingen en druppelslangen goed te reinigen. Binnenkort meer in Fruitteelt over deze bijeenkomst. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 oktober 2016 - 14:27