Productkwaliteit is een van de belangrijkste verbeterpunten voor de fruitketen. Dat komt duidelijk naar voren uit de dialoogbijeenkomsten die door NFO en Rabobank zijn georganiseerd. Arne Bac, sectormanager bij de Rabobank (zie nieuwsfoto van Bac tijdens dialoogsessie in Swifterbant) en nauw betrokken bij de dialoogsessies vraagt zich in een Rabobank-blog af: “Wat is productkwaliteit eigenlijk? Waar bestaat het uit? Bij de appel en peer hebben we het vaak over vruchtkwaliteit, zoals hardheid, smaak en een gladde schil. Maar in mijn ogen draait kwaliteit om meer dan alleen producteigenschappen. Ook houdbaarheid en productpresentatie zijn van belang.

Ken alle factoren die de kwaliteit beïnvloeden
Kwaliteit begint bij de teelt. Denk aan een effectieve teeltwijze, het gebruik van de juiste gewasbeschermingsmiddelen en een goede bewaring. De teler moet op de hoogte zijn van alle factoren die productkwaliteit beïnvloeden. Weet hij welke kwaliteit er naar zijn afnemers en consumenten gaat?

Haal zelf feedback op
Door bewuster bezig te zijn met productkwaliteit, kunt u als teler hieraan verdienen. Toon lef en stap op zaterdag de plaatselijk supermarkt binnen om feedback op te halen over de kwaliteit van uw product. Of trek uw stoute schoenen aan en laat consumenten via een smaaktest uw product proeven en beoordelen. Spannend? Jazeker. Maar zo’n simpel onderzoek levert ontzettend waardevolle informatie op.

Feedback aan de keukentafel
Bij mij thuis werkt het niet anders. Als de kinderen het avondeten niet lekker vinden, dan hoor ik het direct. Geen rode bieten of andijvie, bwèèh. Directe feedback met de gratis tip om deze groente volgende week maar niet op het menu te zetten. Handige informatie, al bepalen mijn kinderen natuurlijk niet elke dag de menukaart. Dan aten we alleen maar patat en pannenkoeken.

Weet welke kwaliteit wordt gevraagd
De consument die op zaterdag boodschappen doet, weet heel goed wat hij wel of niet lekker vindt. Is de kwaliteit niet goed, dan koopt hij het niet meer. Bevalt het wel, dan haalt hij volgende week weer een portie gezond Hollands fruit. Door te luisteren naar de echte consument, weet u precies welke kwaliteit gevraagd wordt. Begin daarom deze zaterdag in de lokale supermarkt met het ophalen van gratis tips om de kwaliteit van uw product te verbeteren.
Bron: Rabobank.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 9 maart 2017 - 16:13