Wethouder Vautmans van de gemeente Sint-Truiden wil fruittelers beboeten die kersenbomen besmet met het Little cherry virus niet rooien. Zo wil de gemeente de laagstamteelt in de regio beschermen.

Het Little cherry virus verspreidt zich snel. Via de wortels of via de appelwolluis, dat is nog niet helemaal duidelijk. De belangrijkste verspreiding over langere afstand gaat door middel van vermeerdering en verspreiding van geïnfecteerde bomen. Sierkersen zijn ook drager, maar zonder symptomen.

Het proefcentrum voor fruitteelt (pcfruit) vermoedt dat tienduizenden bomen besmet zijn, vooral in hoogstamboomgaarden die minder goed verzorgd worden. Die bomen vormen een bedreiging voor de professionele laagstamteelt, stelt Vautmans. De gemeentelijke oppositie vreest echter een kaalslag onder de hoogstambomen die kenmerkend zijn voor het landschap van Haspengouw. Pcfruit stelt dat rooien onvermijdelijk is om het virus te bestrijden.

Een eventuele boete zou kunnen oplopen tot 250 euro per boom. Zieke bomen zijn te herkennen aan de opvallend kleine kersen en roodverkleuring van de bladeren. Andere gemeenten is gevraagd eveneens een boetesysteem op te zetten. De gemeente Borgloon vindt een aanpak met boetes echter niet juist.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 14 februari 2014 - 10:54