De NFO heeft vanaf het begin aangegeven dat voor de bovenwettelijke duurzaamheidscertificaten een waardering moet komen en dat voor product uit het buitenland vergelijkbare eisen moeten gelden. Ook is het van belang dat de sector wordt betrokken bij de ontwikkeling van deze certificaten om te borgen dat het een werkbaar systeem wordt.  Tot slot heeft de sector tijd nodig  om het certificaat in te richten.
Van een gefaseerde invoering en betrokkenheid van de sector is sprake bij de certificaten en/of eisen die worden ontwikkeld voor Jumbo en Albert Heijn. Bij het Aldi-traject is hier geen sprake van. De NFO vindt het onverantwoord dat hieraan voorbij wordt gegaan en constateert dat de leveranciers.
daar  niet op één lijn zitten en de sector daardoor wordt uitgespeeld. Als we niet oppassen kan dit zelf grotere consequenties hebben. Als daardoor ook andere retailketens op de Aldi-lijn gaan zitten doorkruist dit de initiatieven en wensen van de sector.
Alle telers die aan Albert Heijn hebben geleverd, zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de eerste stap die Albert Heijn in 2017 wil doorvoeren. Het certificaat dat op initiatief van de sector wordt ontwikkeld als alternatief voor Milieukeur (Jumbo),  is naar verwachting binnen enkele weken in concept gereed. Dit zal vervolgens worden besproken met de verschillende stakeholders en worden uitgetest in de praktijk. Een brede introductie vindt naar verwachting plaats vanaf 2018.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 maart 2017 - 15:16