Het Belgische fruitteeltonderzoeksstation Pcfruit verwacht dat de bruin gemarmerde stinkwants (Halyomorpha halys) binnen twee jaar ook in België zal opduiken. Dat zegt directeur Dany Bylemans op Vilt.be. Het insect zorgt in de Verenigde Staten al jaren voor veel schade in de fruitsector en sinds een aantal jaar komt de wants ook voor in Italië. In Nederland werd de wants nog niet waargenomen (zie bericht op NFO-website). De wants is al wel beperkt verspreid aanwezig in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Ook op het zuidelijk halfrond begint de stinkwants aan een opmars. Chili is het eerste land waar de bruin gemarmerde stinkwants is gezien. Exemplaren van de wants komen alleen nog voor in het stedelijk gebied in en rond Santiago, maar de kans is groot dat het insect zich verder over het land gaat verspreiden.
Dat baart ook de Nieuw-Zeelandse fruitsector zorgen. Het afgelopen jaar onderschepten douaniers bij controles van importappels al 400 exemplaren van de stinkwants. “Gelukkig waren de meeste van deze exemplaren dood, maar het baart ons wel zorgen”, aldus fruittelersvoorman Alan Polard op freshfruitportal.com. Een afvaardiging vanuit de Nieuw-Zeelandse fruitsector en overheid reist deze maand af naar Chili om te overleggen over hoe eventuele verdere verspreiding van de stinkwants voorkomen kan worden.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 oktober 2017 - 19:27