Het Chileense Wayki gaat in Italië en Noorwegen pilots aanleggen met hersluitbare overkappingen boven kersenaanplanten. Voordeel van de overkapping is dat één persoon met een accuboormachine binnen 20 minuten 1 hectare net kan openen of sluiten.
Christián López van Wayki: “Ons systeem wordt boven bestaande overkappingen met drie draden geïnstalleerd. Wij zijn eigenlijk na-installateurs die gebruik maken van dit type overkapping”.

In Chili breidt de kersenteelt de laatste jaren erg uit. De verwachting is dat er in 2020 in Chili 40.000 ha kersen staan; 85 procent van het areaal op het zuidelijk halfrond. Een groot deel van de productie is bestemd voor export en moet voldoen aan hoge kwaliteitseisen.
Om de vruchten te beschermen tegen weersinvloeden zijn overkappingen onmisbaar, maar tegelijkertijd willen telers optimaal profiteren van gunstige weersomstandigheden en zonlicht. Met een snel te sluiten overkapping is dit mogelijk.
De kersenteelt in Chili is de thuisbasis van Wayki, maar het bedrijf werkt inmiddels ook samen met telers van blauwe bessen, appels en druiven om het systeem ook voor deze gewassen geschikt te maken. In Italië en Noorwegen zijn gesprekken gaande met telers, onderzoeksinstellingen en installateurs over de introductie van het systeem in Europa.
Het gepatenteerde Wayki-systeem kost tussen de € 350 en € 450 per rij, afhankelijk van de lengte en de afstand tussen de palen.

Kijk voor meer informatie op wayki.cl of bekijk een video over de werking.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 november 2018 - 20:04