Chili heeft dit seizoen 15 procent minder blauwe bessen geëxporteerd dan vorig jaar, terwijl juist een exportstijging was verwacht. De belangrijkste oorzaak zijn de late nachtvorsten in september 2013. Ook veel regen en hoge temperaturen hebben de teelt geen goed gedaan. Daarnaast hebben een importban van de VS en stakingen in de Chileense havens de export belemmerd. Dat meldt Fresh Fruit Portal.

Noord-Amerika is de belangrijkste afzetmarkt van Chileense blauwe bessen. Vanwege het voorkomen van de druivenbladroller wilden de VS geen blauwe bessen importeren uit verschillende Chileense regio’s. De totale export naar de VS daalde met 25 procent en kwam uit op 50.660 ton. Europa is de tweede afzetmarkt en groeiende. In 2013/’14 werd 16.485 ton blauwe bessen naar Europa geëxporteerd.  Ook de Aziatische markt groeit en nam in totaal 6.417 ton blauwe bessen af.

Niet alleen de blauwebessensector ondervond nadelige effecten van de nachtvorsten in september. De export van steenfruit daalde met bijna 60 procent. De appel- en perenproductie daalden beide met 8 procent. 

Dit bericht is geplaatst op maandag 23 juni 2014 - 08:46