Europa heeft last van de Russische handelsboycot, maar ook op andere plekken in de wereld is het onrustig en schermen landen met importheffingen. China waarschuwt de Verenigde Staten om de ‘doos van Pandora’ in het handelsconflict niet te openen. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel zegt dat er anders een kettingsreactie kan ontstaan die ‘het virus van handelsprotectionisme’ over de wereld verspreidt. Dat meldt persbureau Reuters. Vorige week kondigde de Amerikaanse president Donald Trump importheffingen aan op Chinese producten ter waarde 48 miljard euro om zo de ‘oneerlijke industriële politiek’ van China aan te pakken.
China sloeg daarop terug en publiceerde een lijst van 128 Amerikaanse producten, ter waarde van 32 miljard euro per jaar, waarvoor extra importheffingen moeten gaan gelden. Er zou een importheffing van 15 procent komen op onder andere wijn, vers fruit, gedroogd fruit en noten en stalen pijpen. Over andere producten, zoals varkensvlees en aluminium, wordt mogelijk een heffing van 25 procent ingevoerd.

Extreem teleurgesteld
Diverse fruitorganisaties in Amerika reageren op hun websites en via social media op de beoogde importheffingen die zijn ontstaan vanuit een ‘oorlog tussen het Witte Huis en de Chinese overheid’. USApple, de Amerikaanse appelorganisatie, geeft in een statement aan extreem teleurgesteld te zijn door deze regel. Jaarlijks exporteren zij zo’n 2,5 miljoen dozen appels (circa 10 kilo per doos) naar China.
Volgens Producereport.com importeerde China in 2017 circa 4,4 miljard kilo vers fruit, waarvan 8 procent afkomstig uit de Verenigde Staten met een handelswaarde van zo’n 420 miljoen dollar.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 29 maart 2018 - 17:31