In China zijn dit seizoen naar schatting 43 miljoen ton appels  en 19 miljoen ton peren geoogst. Dat is voor appel 5 procent en voor peer 6 procent meer dan de productie van 2014/’15. De afgelopen tien jaar is de Chinese hardfruitproductie bijna verdubbeld, maar aan deze ongebreidelde groei lijkt een einde te komen nu steeds minder land beschikbaar is voor fruitteelt.
Het huidige appelareaal bedraagt 2,32 miljoen hectare. Toch kan de productie nog verder groeien nu telers in met name het westen beginnen met het vervangen en intensiveren van de oudere boomgaarden. De  verwachting is dat in 2020 in de provincie Shaanxi 30 procent het appelareaal uit intensieve aanplant bestaat. Daarmee staat de deur open voor verdere mechanisering en kostenbesparing. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden van nieuwe chemische gewasbeschermingsmiddelen waardoor het in zakjes verpakken van vruchten aan de boom niet meer nodig is en bespaard kan worden op arbeidskosten.
Fuji is het belangrijkste appelras in China, 70 procent van de appelproductie bestaat uit deze appel. Andere belangrijke rassen zijn Gala, Qingguan, Red Delicious en Golden Delicious.

Het Chinese perenareaal beslaat 1,1 miljoen hectare. Het areaal is stabiel, maar in de traditionele perenprovincies Hebei en Shandong worden oude aanplanten vervangen en geïntensiveerd. In China worden meer dan dertig perenrassen geteeld. De belangrijkste zijn Su pear, Ya pear en de Huangguan pear, allemaal Aziatische peren. De perenteelt is interessant voor telers omdat de productiekosten relatief laag zijn en de teelt eenvoudiger is.

Bron: GAIN-report USDA

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 november 2015 - 18:44